Wednesday, December 31, 2008

2009


Happy new year 2009!!!!!!

Apekah azam tahun baru anda? adekah azam 2008 sudah tercapai?
Pa pe pon kita harapkan 2009 akan membuka lembaran baru dalam kehidupan kita, dan semoga kita lebih berjaya sebagai student, trainee,seorang anak,dan seorang yang patuh pada tuntutan agama.InsyaAllah.

Monday, December 22, 2008

iNternship experience - Rumah sewa bujang

I'ts been a while since the last time i updated the blog, sincerest apologies guys. =] .The last time i wrote, all the hype surrounding this "internship" had clouded the utp atmosphere and now we're nearly a month into this internship thingy and i believe at this point of time we already had a clear view on whats going to be done during our training period.Sv's we re assigned, job's already given, presentation are due and lots of stuffs are going on, but still, during this early weeks there's not much to be done.Some said they got bored in the office, while others moan they have to work on Saturday.Yes, SATURDAY.

Okay lets get back to the topic. I think everybody knows what does it means by this rumah sewa bujang, but those who dontmainly because since we re studying in UTP, the rooms are given.We dont have to struggle to find rumah sewa in our area.In that aspect, we re a bit lucky compared to other uni students.

Why?

Inside, We dont have to pay for the so-high-wtf rent, the bills, the internet, costly outside foods and traveling costs.Almost everything were served in front of us and we should thank God for that.I cant imagine we could survive this if we only got the scholarship money only.

Keadaan dalam rumah sewa tu pon bukanlah hebat sgt, if you re lucky you got the furnished ones la, but if ur not, empty ones are the only option.So cmne rupanye la rumah sewa nih? I dont know la if you guys punya rumah sgt lawa dan nice, but as far as i know, after interviewing most of my frens, the views are likely to be like this...


ruang tamu

Blik tido 1

Blik tido 2

Nothing stands higher than 1 meter.Laptop ke, Pc ke, everyhting are on the floor-level.Tiada meja makan, mesin basuh,tv and almari pon kecik comel jek.Even the small things bothered us so much sometime. Nak sidai tuala pon tade tempat.Even one of my frens house the only available "luxury" are a heater and iron,without the board. Not just that, sometimes the fees are too high, so terpaksa la bersesak2 duk dlm1 umah, nak jimatkan kos.Makanan pon macam $%^@ mahal.What to do. Sigh.

But the thing is, even is the situation is like that, bila tanya je dorg, enjoy x intern? most of them responded hell yes.That is the main thing la for me.Time ni la kita cari pengalaman bekerja, cari experience, susah senang skali dgn member-member.Ada jugak yg duk usya kakak staff cun.Enjoy je even hakikatnya agak susah skit.Kadang-kadang tu perasan juga betapa susahnya ayah kita cari sesuap nasik. Tu pon bukan dia makan kat dia sorang, bagi kita jugak, smpai kadang-kadang tu x cukup untuk dia beli ape dia nak.So nanti bila dapat gaji janganlah kita kedekut nak blanja member-member eh . =].

So that's about it from me for now.Enjoy your internship.

Friday, December 5, 2008

Tips & Hints for Newbies

Oh wow! Everyone has gone through a week for internship. For IT/IS students you're either nervous as hell about the final presentation [btw, good luck] or relieved that it's over [congrats!]. Here's a little word of wisdom from me, after a long hiatus from writing at my July2005

1. Please smile whenever someone approaches you

it helps okay, makes you look approachable.

2. Never answer : I don't know
always, always reply, Right now I'm not sure about it, but I'll get back to you on it later. [another helpful tip, ask whoever it is you need to ask and get back to them a.s.a.p!]

3. Ask if you don't know!
The staff will gladly answer. we're interns! we're not supposed to know anything. but do ask nicely. ;)

4. Work your way up
If you start out with photocopying, binding and peon-ing, don't worry. Especially if you are succeeding someone else. You'll get real jobs once your predecessor returned to campus. So chill out, we are interns, not executives!

lastly,

5. Knowledge sharing is power
Hoarding knowledge around the office gives the impression that you're stuck up and good for nothing. To put it crudely, it's the culture of uncivilized people. If you don't share what you know, how can you gain their trust?

That's all from me. Happy working!

Monday, November 24, 2008

REASONS TO SMILE

1. Smiling makes us attractive


We are drawn to people who smile. There is an attraction factor. We want to know a smiling person and figure out what is so good. Frowns, scowls and grimaces all push people away, but a smile draws them in.

2.Smiling changes our mood


Next time you are feeling down, try putting on a smile. There's a good chance you mood will change for the better. Smiling can trick the body into helping you change your mood.

3. Smiling is Contagious


When someone is smiling they lighten up the room, change the moods of others, and make things happier. A smiling person brings happiness with them. Smile lots and you will draw people to you.

4. Smiling Relieves Stress


Stress can really show up in our faces. Smiling helps to prevent us from looking tired, worn down, and overwhelmed. When you are stressed, take time to put on a smile. The stress should be reduced and you'll be better able to take action.

5. Smiling Boosts Your Immune System


Smiling helps the immune system to work better. When you smile, immune function improves possibly because you are more relaxed, prevent the flu and colds by smiling.

6. Smiling Lowers Your Blood Pressure


When you smile, there is a measurable reduction in your blood pressure. Give it a try if you have a blood pressure monitor at home. Sit for a few minutes, take a reading. Then smile for a minute and take another reading while still smiling. Do you notice a difference?

7. Smiling Releases Endorphins, Natural Pain Killers and Serotonin


Studies have shown that smiling releases endorphins, natural pain killers, and serotonin. Together these three make us feel good. Smiling is a natural drug.

8. Smiling Lifts the Face and Makes You Look Younger


The muscles we use to smile lift the face, making a person appear younger. Don't go for a face lift, just try smiling your way through the day! You'll look younger and feel better.


9. Smiling Makes You Seem Successful


Smiling people appear more confident, are more likely to be promoted, and more likely to be approached. Put on a smile at meetings and appointments and people will react to you differently.

10. Smiling Helps You Stay Positive


Try this test: Smile. Now try to think of something negative without losing the smile. It's hard. When we smile our body is sending the rest of us a message that "Life is Good!" Stay away from depression, stress and worry by smiling.


From : Mark Stibich

p/s: Smile a lot when you become an intern soon. :)

Saturday, November 22, 2008

Igor(eee-gor), a Wall-e wannabe movie?


Sape2 yg teringin nk tgk animation ni..better cnsider this review first.Igor ni pasal sorang pmbantu kpd evil saintis,name saintis tu pelik sgt sampai aku xtaw nk ngeja.hek5...anyway kan,nk jadikan crita,saintis ni mati disbbkn eksperimen die meletup.so si igor ni amek peluang utk masuk evil saintis fair..

so die create satu monster ni..tapi monster ni xevil lar plak.Monster ni jadi diva yg agak bimbo.Dengan bantuan kawan2 igor,Scampper ngan Brain,citer ni ade sket lar lawak die.From my opinion lar, citer ni seakan Wall-e wannabe yg xmenjadi. First thing, nama monster tu pun eva,wall-e flirt ngan eva, si igor ni pun flirt2 ngan eva gak,wall-e try save eva,igor done the same thing.

Just the BIG difference is..lawak dlm Igor x de spontan cm Wall-e.Starting crita tu cm agak bosan dgn lawak2 yg seakan dibuat secara paksa,yg org cm xde point nk gelak.Bayangkan, org yg xreti wat lawak,try wat lawak,mesti bosan kan.Si hero,Igor,xfunny langsung like Wall-e.Die slalu cm seyes je,sibuk nk mengejar cita2 die.Bile da in the middle of story towards the end,cam agak ok.Not okay,but agak ok compare dgn intro.Penyelamat crita ni si Eva yg bimbo,Scammper dgn Brain.Diowang yg wat crita ni elak org dr menguap.Hero?Busan sgt.

So conclusion nyer,crita ni ok,but not worth it tgk wayang.Better tgk dc je lagi bagus.=)

Friday, November 21, 2008

Intern oh Intern!

Pejam celik,pejam celik..sudah sotat intern da..cepat bebenor kalu dipikirkan balik sudah bape lame kte menetap di utp. Banyak sgt lar mende2 yg jadi kat sini..kontroversi heat transfer,saman2 yg tidak boleh diterima, esu menaikkan limit pointer utk CM,bnyak lar mende2 yg laen yg boley disebut tapi utk menjaga hati sume pihak..korang2 pikir2 lar sendri ek..=)

Ade +ve and -ve pasal intern ni

Yang positif nyer:
-xde test,esemen,exam
-ada elaun intern +skolar
-xde isaw nk dpt parking saman
-xde terperap kat utp lame2 dgn bebanan continous work
-xde isaw xdpt parking kete

yang negatif nyer:
-utk sape yg masuk keje before kol 8(termasuk aku),ni mmg element paling negatif(bg aku).kelas kol 8 pun jarang g,tambah kne g keje tiap2 ari before 8..masak2!
-xle dtg lambat cm dtg lecture
-kalu malas g,xde org signkan
-xde cuti mid sem..xde cuti final sem..kire xde cuti ar..hanya cuti2 umum utk negeri2 yg berseketu dgn nyer
-xde dc utk mendonload2 hiburan yg ada

Positif ke negatif..yang penting kte enjoy!hehehe..
gudluck pada sume untk intern nanti!sem ni last kte amek paper same2 dgn coursemate kte..pasni da separate ngan majoring masing2 da..ada yang jarang jumpe pun ade da pasni..so gudluck sume!have a great internship!=)

Cheers,
LL

Saturday, November 15, 2008

Don't Stress

Salam tawan-tawan. Saya tahu kalian semua dalam mood stress final exam. Memandangkan sudah lama tiada entri dari author perempuan, di sini saya meluangkan masa untuk berkongsi tips untuk melepaskan tekanan. (Almaklum la kami tinggal satu paper je lagi. HEHE).

Dalam lif? Anda busan? Sila buat begini.

  1. Ketika anda hanya berdua dengan orang tak dikenali, cuit bahunya! Kemudian anda pura-pura melihat ke tempat lain..
  2. Pegang baju anda dengan kuat sambil menangis, "Ini bukan baju saya..Tolong..."
  3. Buat muka menyeringai kesakitan sambil pegang kepala anda dan menjerit "Diam, semuanya diam!".
  4. Bawalah kamera dan ambillah gambar semua orang yang ada di dalam lif.
  5. Tanya semua orang, bila kali terakhir mereka potong kuku dan cungkil gigi.
  6. Pindahkan meja kerja anda ke dalam lif. Jika ada yang masuk, tanyakan apakah mereka sudah membuat appointment?
  7. Letakkan sebuah bungkusan di sudut lif, jika ada yang masuk, tanyakan apakah mereka mendengar bunyi tik... tik... tik...
  8. Anda pura-pura jadi pramugari! Tunjukkan prosedur keselamatan penerbangan seperti di dalam kapal terbang.
  9. Ketika pintu menutup, beri pengumuman kepada semua orang. "Bertenang, jangan panik, jap lagi die bukak balik!".
  10. Keluarkan tisu, lap muka, dan buang di badan orang lain. Buat sampai habis 4 paket.
  11. Bukalah beg tangan anda, sambil melihat ke dalam beg tangan, tanyalah "Oksigen cukup tak kat situ?"
  12. Diam dan jangan bergerak sama sekali di sudut lif, menghadap dinding, jangan sesekali keluar.
  13. Dengarkan suara di dinding lift dengan stetoskop. kemudian cakap, "Ini dah tak lama dah ni.."
  14. Buatlah garis di lantai sekeliling anda menggunakan kapur, lalu beritahu "Ini adalah area SAYA"
  15. Tolak semua orang keluar dari lif.

AMARAN: Dalam lif sahaja. Jangan cuba aksi ini di rumah.

P/s: Good Luck untuk internship buat semua sahabat. 8 BULAN tu. T_T

Friday, November 7, 2008

Warning! : Mamu dah besar!!!! Hepi Besday Mamu~!

   Mamu yg comey


Selamat hari jadi di ucapkan kpd anchor terbaek prop'06; Mamu @ Nizar dr EE department. Anak jati Kampung Melayu, Pulau Pinang ni selamat membesar ke alam 21 pd 8/11/2008. Walaupun berbadan gigantic dan bergaya macam seorag bonzer kelab malam yg eksklusif, Mamu xprnah melayan rakan2 dgn pemerintahan kuku besi malah rakan2 ditatang bagai minyak yg penuh. Sebab tu kami sayang mamuuu!!!!haha..Selamat hari jadi diucapkan sekali lg kpd Asfirdaus dan Mamu, semoga korag berdua sukses dlm hidup..dan akhirat.Aminn..


Happy Birthday

Happy birthday to our handsome friend Asfirdaus Asri (cv)
Good luck in your final exam


also, he would like to thanks for all the wishes and gifts.

As said "terime kaseh kepade semue rakan2.smoge kamu semue panjang umo. trime kaseh skali lagi. yes we can! "



Tuesday, November 4, 2008

Final exam..

The final exam is back again this semester, and this time, it is better (in terms of horror).Felt like its just yesterday i posted about the last semester exam, and now suddenly we have to suffer another one of this boring exam stuff.

For the mechanical engineers wannabe, this is our final exam table, so far.


We will start of by mechatronics 2, and end up with vibrations.For those who are not mech eng, probably you guys are not familiar with our subject.Well basically there are a 6 + 1 etp subject taken this semester, which the ''degree of hardness'' can be listed as follows.

1. non-killer
Engineering economics
Computer Aided Engineering

2.Killer
Mechatronics 2
Fluid Mechanics 2
Manufacturing 2

3.Serial killer
Vibrations.

As ranked, vibration is the worst ever subject ever to be taken by us.Of course you guys got other hard subject as well, never doubt that, but so far as we study during 7 or 8 semester here,
I simply cannot imagine there will be any subject harder than this.It makes last semester killer subject. Mech Eng Design 2 seems like a joke.

What else is missing? yes. the fight. Last time there were a crisis about the date of Heat transfer final exam.Most of the people back then agree that if a big decision like that is to be made, it should be agreed by all people, not by just several.The intent was pure good, but the method was a bit 'not professional', some said.

Good luck for your final.Have a good internship.And for those who aint got any yet, you deserve to be 'cuak' by now.


Tahukah anda? - Wanita

Korg rasa korg arif tentang rakan wanita korg? korg rasa korg betol-betol memahami gf korg?
atau,btolkah anda mengerti teantang fakta-fakta berkenaan mana-mana wanita, ibu, makcik jiran, atau anak dara ketua kampung anda?
Dibawah di listkan beberapa fakta-fakta menarik ttg wanita.

1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya,lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang(sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya,dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akan lakukan apa saja.

8. Sekiranya seorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia seorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni langsung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri!!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan ‘Hi’ sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah, bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan ini dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya. So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah. ..

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa

Sebenarnya nak cari yg pasal lelaki, tapi x da.

Monday, October 27, 2008

Managing Your Time

Here's an interesting analogy I found on the Internet on managing your
time:
(by James R. Beach)


A professor walks into the room carrying an empty 10-gallon water jug and
dragging an obviously heavy bag. He places them on the teacher's desk. Without
a word, he begins placing white rocks, just big enough to fit through the mouth
of the jug, into the jug until they reach the very top. "Is it full?" he asks. The
class nods.

"Maybe not," he says. He then stuffs tiny pebbles into the jug and the pebbles
find their way through the cracks in the rock. "Full now?" he asks. The whole
class nods.

He then shovels sand into the jug, occasionally shaking the jug, and the tiny
grains sift through the rocks and pebbles. "OK," he says, "now is it full?" The
class nods in unison.

He smiles. He then slowly pours water into the jug until a water glass is finally
empty.

"The lesson here," he says, "is that there is always more room in our lives than
we think there is. When you think you're out of time, there is still more available
if you look for it."

Here's the time-saving payoff:

The ROCKS are the important things we have to accomplish regularly to be
successful. They go into our "time jug" first, because they are most important.
The PEBBLES represent those things we may not like to do, but we must do.
They go in next. The SAND represents things that we should do, we may even
like to do, but they're not as important. The WATER represents the few
remaining things that make a difference. If you reverse the order, putting in the
water, then the sand, then the pebbles, there will not be enough room for the
rocks. So prioritize your activities and make sure the rocks go on your schedule
first.

Sunday, October 26, 2008

merepek

projek, projek, projek!
xde bende lain ke lecturer kite nak kasi..
bagi la aiskrim ke..
dah la projek banyak, esaimen lg, repot lg..
pastu plak setiap lecturer mcm assume kite amek subjek die je sem tu..
xtau ke subjek len pn byk keje gak..

tp nak buat camne..
kite kan student utp..
kalo x keje lebih, ape yg buat kite special dr org lain?
vicky pn bkn suke2 die dpt 4 flat tiap sem..
tgk la die usaha byk mane..
yg bezakan student2 utp bkn pandai atau bodoh..
tp just rajin atau malas..
of coz la aku masuk kategori malas..

xpe 2 mggu je lg lepas tu dah final exam, then intern..
eh sblom tu stadi week..
stadi week la time plg syok sbb 1 batch sume stadi skali, mostly kat irc..
time ni la peristiwa2 spt salah cubit org, salah masuk tandas ppuan(tah sape) kite bole tgk..
stadi kat irc bole rapatkan lg batch kite sbb sume pn saling tlg menolong, especially subjek2 yg sume org amek, this sem Econ la..
ok la merepek byk2 ni pn just nak ckp..

Good Luck semua~

Sunday, October 19, 2008

EDX 22

Engineering design exhibition is back and this time it is our turn to be the
exhibitor/competitor.It was held at 15 and 16 october at the chancellor complex Interestingly this time, it was held before the actual oral presentation to the judge, and those who are competing were selected by the highest mark during the fabrication process, which was given by thier own supervisor. Sounds unfair? And what was more interesting was that not all participant are willing to join the exhibition, claiming they were to "bz" with overloaded works.

There were a lot of interesting projects were exhibited, by the etp members, fyp students and open innovation groups.Everywhere and most of the time they were people came to visit booths with curiosity about what was exhibited and, honestly, we were proud, although a bit tired,
to explain to them again and again about our project.It was very encouraging to actually felt the atmosphere when somebody did appreciate our hard works.Most of them were interested, or pretend to be, but we just don't care.

Then there were the judging process.Unfairly, the judge were tasked in groups and different area, meaning the judge will not be the same for most groups, and of course , the marks will be affected too, since strict judges do tend to, you know, "kedekut markah"

Two judging session were there , those who were nominated for most innovative will be evaluated fot the 2nd time, to determine the winner for the category.but not to forget there were also Gold, Silver and Bronze awards, also best poster award.Below were pictures taken for some of the winners

1st runner up for Most Innovative awards and Gold medal award
"Children Real Time Localization & Tracking System (C-Track)
"

Group 13 : 2nd runner up for Most Innovative award and Gold Medalist
"coffee waste as solid fuel"


Group 64 : Gold Medalist
"the KinEMag - the portable USB charger"


I would really like to post more since there were more awards winners and pictures
(this is the part where the 'but' comes in)
but as im writing this i didn't have all the pictures of the group and winners.So if ur interested for the pics, you can always ask yap or any other photograper during the edx.

Good luck and congratulations for the winners, and for the 'not winners' (losers), you ve done a very good job by being in the edx itself.Best wishes for all of you for the oral presentation with the judge.

Saturday, October 18, 2008

Takziah.

awal pagi td (19 oktober 2008), ibu kepada seorang rakan kita, nurliyana kamaruddin(aka Noly) telah menghembuskan nafas terakhir dipercayai kerana menderita penyakit kanser.

semalam, nenek kepada nur fathanah nurhayalim juga telah meninggal dunia.

marilah sama2 kita mendoakan agar ibu noly dan nenek kpd fath ditempatkan di kalangan org2 beriman.
bagi yg masih punya ibu, bapa, saudara mara, mahupun rakan rakan, sayangilah mereka dan curahkanlah bakti kerana kematian itu wajib datang dan tidak diduga.
semoga kita semua menjadi anak2 yang soleh dan solehah, sentiasa berbakti kepada ibu bapa ketika mereka masih ada.

Musicfest 6

Musicfest is back and this time it was better.It was held at DNA place by skarface.From 1 to 7 pm, guest were entertained with various performance from many talented bands from UTP.Most of them were headbanging and jumping most of the time.I guess the fans really enjoyed themselves.

Although there were a number of bands, the one that really cought my attention was no other than Hazel.They simply were at another level, compared to the others. Starred by nadim, kay, pasha, topek, bonzer, jelot and the drummer boy mat pit, they simply mesmerized the whole scene with thier act.

Thier show kicked off well with the new hit song, Munajat cinta by The rock, and then continued by the evergreen song, Bernafas dalam lumpur by Wings.


And than came the third song, Im alright. This instrumental song by neil zaza simply smashing.Nadim and Topek together with bonzer rocked the whole audience with thier extraordinary guitar skills that an average guitar player could only dream of.By this time the crowd were getting bigger since they cant any longer held back the temptation to watch the greatest.For those who were actually outside and sitting at the back, thier ear cant anymore obey to thier body which wanted to sit down or simply relax after they were tired wathcing thier own friends performing.Everybody were cought up in the atmosphere and watched the performance.But we cant blame Hazel though,it was not thier fault that they were awesome.


If those songs still not enough,then came Mr.Crowley.This Ozzy Osbourne song which was ranked at 16 in 100 best guitar solos album totally rocked the scene.Kay was all out during the chorus,supported greatly by bonzer with his bass together Nadim, which were energetic thoughout,including Topek who were busy with the solo.At one part it looks like the Amp might be caught on fire.Breathtakingly amazing.You guys may argue that there are better and bigger band than Hazel, but at that day they were simply stunning and it was a performance that will remain in the heart of the fans for a long , long time..



Between the show, there are a guest performane by star-D,the group of dancer from UTP.
If you missed the dancing, it was an energetic performance, inpired by Michael Jackson's thriller.
The Guys were great and the gurls were, erm, hot.The show ended at about 7 with another guest performance from guvnor.

Thursday, October 9, 2008

takziah..

...ayah mohd kamal ruzaini, 10459 baru sahaja meninggal dunia maghrib tadi(9.10.08). marilah sama2 kita sedekahkan al-fatihah dan berdoa semoga ayahnya ditempatkan di kalangan mu'minin. Amin...

Thursday, October 2, 2008

Random raya rants

salam

Maaflah lama tak update.Bukannya tidak mahu update, tetapi kekurangan idea dan masa kebelakangan ini memandangkan sungguh banyak skali kerja-kerja berkaitan ETP, project dan macam-macam hal lagi.Saya memang teringin nak update and rants hampir setiap hari,sepertimana Shira dalam blognya shirakoala, seperti ismal dalam storytoriesnya, atau seperti noin yang kreatif dalam lookingforarainbow, tetapi malangnya ini bukanlah blog peribadi saya yang saya boleh tulis apa saja di dalamnya.Ini blog anda semua juga.So saya kira x adil lah utk saya merepek hal-hal saya yg x penting disini.

Sudah pasti korang tengah suka berhari raya kan.Dapat duit raya? "Poor" you kalau tak dapat.Poor as in poor,or as in kasihan,Work both ways. Tapi dah tua kan, sapa nak bagi.sigh.Kurius tentang apa kawan-kawan anda buat di hari raya? Korg boleh tgk sini , situ dan sana , dan juga sinun.Macam-macam projek dan cerita. Tapi yang penting di hari raya adalah bermaaf-maafan antara kita, dan, erm duit raya.

Apa lagi.Hmm.Kalau kamu masih blum tahu, blog ini sudah boleh dikira terkenal di kalangan warga utp dan luar.Banyak pihak-pihak luar yg letakan blog ini dlm blogroll mereka.Pernah satu ketika seorang lecturer mahu meletakkan post disini.Sbb baginya dia terkejut kerana, pada pandangannya, pelajar-pelajar amat aktif ketika di luar kelas, masuk berbagai event di sana dan sini, tetapi amat diam di dalam kelas.Dia hairan.Dia juga bertanya bagaimana mahu meletakkan post disini.. (zulamryn,toge,2008).Harap-harap lecturer tu tak baca la post pasal mr azhan.kalau tak.. =]

Pasti kamu semua ingatkan tentang post Petition anybody? Post tentang satu petition yg dibuat utk menyedarkan seorang lecturer, dan juga mungkin lecturer lain, tentang cara pengajaran yg lebih berkesan.Hasilnya, petition itu tidak dibuat, tetapi ada sebilangan pelajar yg drop course lecturer tersebot.Fair enough. Semua kita ada pendapat kita masing-masing dalam satu hal.Kita bebas membuat keputusan.Bagi saya semua org berbeza, walaupun kita tidur satu bantal, tetapi mimpi kita lain-lain.Tapi saya tak drop la.tapi mungkin sedikit menyesal dgn keputusan tersebut lepas test1.sigh.

Pada mana-mana kamu yg ingin meng-upload gmbar raya bolehlah dipass kepada saya ataupon mana-mana author ya.
Jangan segan-segan.
=].

Selamat hari Raya.
Maaf zahir batin.

Monday, September 29, 2008

Selamat Hari Raya Aidilfitri!!


Selamat Hari Raya Aidilfitri drpd mYjuLY05.Maaf sekiranya ada salah dan silap.Semoga Aidilfitri kali ini membawa seribu erti dlm kehidupan kita sebagai seorang insan.

Wednesday, September 10, 2008

Happy Birthday!!!


Happy birthday to Wira Aiman!!!
Semoga Panjang umur dan murah rezki, dan bertambah power main boling!!
Gudluck!

Sunday, September 7, 2008

Petition anybody?

There's a saying that goes like this
"There's a limit to everything"

One of our friends voiced her concern about this "lecturer", who by her opinion, did not stand up for the standard.For the first time in her life, she couldn't understand a single thing about whats has been thought or whats going on with the class, and this has been continuing for the 2nd semester running.She thought that this kind of suffering should stop now.And she felt that this ordeal, not been suffered by her alone,she thought that, we all suffer from this.So here she made a pool first, whether we should hand in a petition , or not.Voice your opinion here.

Here's a portion of the petition..

Regarding Heat Transfer and Fluid Mechanics II course, we are having difficulties in understanding the concept of the subject. The lecturer who’s presently teaching us does not guide us to understand and facilitate the subject. Thus, what we learn is only on air and the outcome we have from him does not equal with input given in the textbook recommended by Mechanical Engineering coordinator. The consequences of our learning outcome had been proved in our Heat Transfer result (Jan 2008) by having the average of grade C.
We realize the importance of indulging Heat Transfer in the industry, however, yet for one whole semester, we have not learned anything except only studying for final exam. This had become a worry for us as the implementation of Heat Transfer and Fluid Mechanics is crucial for us to comprehend in the engineering field. Not only that, the learning process does not benefit us in any terms at all, but have given us only pressure in learning.
Our suggestion for UTP management is to synchronize the materials of learning outcome that is compatible to student learning and monitor the teaching of the lecturer in the subject. We hope for the best in changing the future of students so that all of us will graduate with both high expectations in the theory and practical.
Attached is the group of people who agreed and support with this petition.
Thank You.


Thursday, August 28, 2008

Selamat Hari Lahir!!

Hepi besday diucapkan kepada fikree (openg) yang mnyambut hari jadinya pada hari ini (29.8)


i.sebelum ditepung(telor skali)

ii. Dalam proses penepung-teluran

iii. Hasil eksperimen

Smoga panjang umur dan murah rezki disamping org yg tersayang..

Wednesday, August 27, 2008

ILLI's 20th Birthday


Today, not only Muneer is celebrating his birthday but NURUL ILLI MAZLAN of the Information Communications & Technology class as well.

Happy 20th Birthday Kiddo....

Sorry for stealing this pic from your friendster.

Tuesday, August 26, 2008

Happy Birthday




HAPPY BESDAY to MUNEER AHMAD
Chemical Eng. student semoge dipjgkan umor dimurahkan rezeki success slalu

Wednesday, August 20, 2008

Happy Birthday!!!






Selamat Hari Lahir diucapkan kepada dua student chem eng yang besday harini (21 8)
Amar abdul malik & Norizan bt Ali
Smoga panjang umur dan murah rezki

Saturday, August 16, 2008

Nisfu Syaaban Tiba Lagi!

Jarang sekali kita umat Islam peka dengan tarikh-tarikh penting dalam kalendar Islam. Sy sendiri pun kadang kala hanyut dan lebih peka tentang bila tarikhnya Convofair, DAC dan merdeka. Esok pula mari kita semua berpuasa. Selepas Maghrib tadi sy sempat melayari internet dan mencari tahu lebih lanjut tentangnya. Sekadar pengisian rohani.. :)

Nisfu dalam bahasa arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Keindahan malam Nisfu Syaaban

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadar. Rasulullah saw telah bangun pada malam Nisfu Syaaban dan bersembahyang dengan sujud yang sungguh lama. Sesunguhnya Allah datang kepada hamba-Nya pada malam Nisfu Syaaban dan memberi keampunan kepada mereka yang beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yang memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang-orang yang dengki.

Hari Nisfu Syaaban adalah hari di mana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib.


Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:

1. Solat sunat Nisfu Sya'aban - 2 rakaat

2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya

Mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah, rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah dan ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman

3. Berpuasa pada hari siangnya

Malam ini adalah malam:

1. Malam Dimustajabkan Doa
2. Malam Pembahagian Takdir
3. Malam Rahmat
4. Malam Berkat
5. Malam Pengampunan
6. Malam Penebusan
7. Malam Syafaat
8. Malam Keagungan dan Kemuliaan
9. Malam Rezeki
10. Malam Hari Raya Para Malaikat
11. Malam Penghidupan


Erti Doa Nisfu Syaaban:

Ya Allah …Yang Maha Pengurnia…tanpa dikurniai
Wahai Yang Empunya segala kebesaran dan kemuliaan
Wahai Yang Empunya segalah kemurahan dan pemberian
Tiada Tuhan melainkan Engkau

Engkaulah Pelindung bagi sekalian pelarian
Engkaulah jua Penaung bagi yang mencari perlindungan
Engkaulah Penenteram bagi mereka yang berada di dalam ketakutan

Ya Allah kiranya aku ini tersurat pada sisi Mu
Sebagai penjahat lagi terkutuk
Sebagai terhindar dari yang jauh lagi sempit tanpa rezki dariMu

Dengan segala kebajikan yang ada pada Mu
Ya Allah Hapuskanlah dari suratanMu itu Kejahatan yang tersurat tadi
Juga kutukan yang jauh dari kebahagiaan
Termasuk penghindaranku dari sisiMu dan kesempitan hidupku

Ya Allah tetapkanlah dalam suratan Mu
Sebagai orang yang berbahagia ....sentiasa beroleh rezeki
Menerima aneka kurnia dan kebajikan

Sebenarnya Engkau Ya Tuhan telah bertitah
Titahmu adalah Hak dan Benar
Tersurat dalam kitabMu yang diturunkan
Menerusi lisan Nabi Mu yang terutus
Yang bermaksud
Allah sesukaNya Menghapus dan Menentukan Sesuatu
DisisNya sahaja terdapat IBU KITAB suratan takdir

Tuhanku dengan penyerlahan Zat Mu Yang Maha Agung
Pada malam pertengahan bulan Syaaban yang Mulia Ini
Di mana berlakunya pembahagian dan penentuan dalam setiap perkara

Hindarkanlah dariku segala petaka
Yang aku ketahuinya ataupun tidak
Bahkan apa jua yang Engkau lebih mengetahuinya dariku
Kerana Engkau jua Yang Mengetahui tentang segala-galanya

Aku mohon Rahmat Mu Duhai Tuhan Yang Maha Pengasih
Dari sekalian Yang Mengasihani
Kiranya Engkau sampaikan selawat dan salam
Pada Penghulu kami Nabi Muhammad shallalahu ’alaihi wasallam
Serta kepada para keluarga dan sekalian sahabatnya

Amin..

p/s: Tapi mungkin tak dapat puasa esok sebab memenuhi undangan kenduri perkahwinan di Ipoh. Memenuhi undangan satu tuntutan dalam agama juga kan? ^_^

Wednesday, August 13, 2008

Fantasy Football

for those of you july05 football fans, do come and join our official july05 fantasy league.Do notice that this is the yahoo fantasy football.A bit of info for those of you who never played this so called 'fantasy football', this game is played by selecting 11 players from english premier league,within limited budget, and compete against each other in our league.Points are given to each player according to thier 'real life' performance.For example, if Ronaldo scores against newcastle in real match,then you have ronaldo in your team, so 10 points (approximately) are there for your team.But do remember there are11 player in a team, so those who selected, or guessed right,players who will perform during the match day,would obtain most points.The game lasted for 38 match, according to the,English Premier League, or from August until May next Year. About the budget, there are just 100 points to spend on 11 players, meaning you just cant have all those fabregas and gerrard and john terry and nani, those players are hell costly! so by hook or by crook you must pick those from wigan and sunderland, or so called lesser teams.But again, those with big names doesnt necessarily perform every week, so you might consider changing your team from week to week

To those interested,boys and gurls, do join our fantasy league,all you need is a Yahoo id,

fantasy football
group id = 4316
password = mainbola

by the way this league was created by fikri openg.
Last season winner was Jele.

good luck

Friday, August 1, 2008

Renungan

Assalamualaikum...
Its been quite a hectic early week so far, everybody got
bz with their proposal, etp and numerous number of events that would be commencing soon.And sadly this 'busy' wouldnt just fade away easily since usually from the third week, most of labs and tutorial sessions will be starting.Well,Thats explain why this blog have not been updated for a while
(That is my point actually...=])

Okay lots of things have occurred recently, but the happening that caught our attention most was the 'buang bayi' case.For me,its really, really sad to hear about that story, plus its hurts me even more when its happening here in UTP.Yes, its quite a 'famous' or 'normal' case outside of this campus, but tak bermaksud untuk 'masuk bakul angkat sendiri' or something, UTP students, for me,stands a bit higher in terms of shear brilliance, good thinking skills, hardworking, and etc2.Most of the students here are made of the highest class, and im proud of that.
I, for once, thought that this type of case is a non-existence here in UTP, since everybody in here got 'class' or i should say, 'ade otak untuk berfikir'.But it was quite the opposite.

Many of us would slaughter the mother of the child, well, part of the criticism was true.As most of you suggested, she shouldn't left the baby to death, she could have send her (assuming 'her') to any orphanage, or even take care of the baby herself.Yes it is embarrassing, but that is not a reason to be a killer.Now here future is in limbo, i pity her though.But again, lets not forget that this baby had a father.I just hoped that justice will prevail, if the mother have been arrested and jailed or sentenced to crime, the father should, or must be sentenced too.It was his fault, and sin, too.

To make matters worse,as you guys well aware, there were news about this in the internet and local newspapers.I went to one of the stores in Tmn Maju previous day and i heard people talking about the baby case and to be honest, i felt quite embarrassed,as much as you will felt if there were talking in front of your face at the counter.Lucky me, they didn't notice I am UTPian otherwise i will be bombarded with questions. Well i hope that you guys wouldn't do the same mistake again.

But the worse thing is still yet to come. Recently somebody,i suspected a UTP student,has launched a blog entitled 'antipetronas'.Most of hatred regarding Petronas is been uploaded here.The thing is,it is not fair to blame the whole of UTP fora mistake that has been done by one student though.

I guess thats about it from me,I wish the mother of the baby good luck later in her life.And just a little reminder,or so called to do list for you guys.

1. Pick up UTP cover letter
2. Submit resume and Pdi to siip@petronas.com.my
3. Do your proposal.

Thank you and good luck

Monday, July 28, 2008

HappY BesTDaY YaZiD

~Happy Birthday MUHAMMAD YAZID BIN SALEHUDDIN, 8612~

hye rakan2,

Today one of our frend going to celebrate his Hari Tua..Hehe..For ur info, Yazid is one of the best Civil Engineering Studs and always maintain in the dean's post/result..He was head of Academic Exco of UCITY and very active person..Furthermore he loves structure sub very much..

So yazid, hope that ur dream to be next Maikel SkopiL (prison break) will came true..










MUHAMMAD YAZID BIN SALEHUDDIN, 8612
yazid.salehuddin@gmail.com
017-6975101

Thursday, July 24, 2008

Serunding

Salam….

Ingin bersahur or berbuka dgn makanan tradisional ?? Ingin membawa buah tgn kepada ibu bapa di Hari Raya ??

Tempahan SERUNDING/SAMBAL DAGING sempena bulan Ramadhan or Hari Raya...sape2 berminat leh kontek aku (zahid) melalui:

1. Phone No : 012-9899798

: 019-5212481

2. Gmail : kakicipan@gmail.com

Serunding ni aku amek dr Kelantan..gerenti sedap !! Kalo xcaye korg tny ar dak2 Kelantan. Bukan setakat sedap..tahan lame lg. Kalo korg nak simpan 2 3 bulan pon xde hal ar..ak jamin !!

Serunding ni HOME MADE..bukan wat kt kilang. So paham2 jela kualiti die yg superb.. =)

[ RM10 for 200g ]

Harga ni memang murah kalo nk dibandingkan ngn kualiti die.. Aku berani jamin yg korg akan berpuas ati ngn serunding ni…Sape2 nk rase sampel leh datang bilik aku.. V5F 4-2-4. Tp gtau dulu ar kalo nk dtg..takut ak xde kt bilik..

Tempahan akan ditutup awal bulan Ramadhan.. sesape yg tempah akan dpt maybe pertengahan Ramadhan..Insya-Allah, same2 laa kite doakan…. Amin…. =)

Tuesday, July 15, 2008

Happy Birthday!!


Happy birthday to Md Haziq b Ahmad Bakhtiar (8396)!!
Semoga panjang umor dan murah rezki!!

Monday, July 14, 2008

Surprise!!!!!!!!!

this is my first post in my july 05, but I think it will be a memorable one, as it is a momento of my friends's birthday-yeah peeps, it's Xi Yi's birthday!!!!!!!!!!!!!

menunjukkan muka gembira kerana besday

He's quite famous for his infectious laugh (It can be heard even if you are 10-20 feet away, not an exaggeration) and of course his smile which often melts a girl's heart(wahahaha). Anyway, I knew this good man wayyyy back when we were undergoing the national service training at a camp in Cherating. Knew him on the first day itself and his trademark smile radiates warmth and makes me feel at home even at such a distant place away from my home.

This is Xi Yi, always a happy-go-lucky guy, and well loved by everybody. He might be back today and rest assure that we will have lots of surprises awaiting for him(air campur tepung, telor, milo, sirap dan sebagainya). Have a great day, again!

Saturday, July 12, 2008

Best Student (Mech Eng)


Muhammad Redzuan Tauhid Ahmad or "mat red" was born at 6.11.87.
He's father is a famous teacher.He was previously at Seratas, and was from Ipoh.
He's roomate was the ever so famous Iskandar Mahboob and staying currently at v5f.

Why he is the student of the last semester? Simply because he got 4.0 on the semester
that, based on our experience as a mech eng student,was the toughest and hardest ever that we could ever imagined, so far.Although the pressure was mounting so high that even a mountain would falter,he simply stand tall.He simply deliver when other students cant even stand the enormous amount of tension during last semester.

Lets take a look of last semesters subject.There was thermodynamics 2, which the final
exam was really tough.MED 2, even hearing somebody mentioning about the subject would strike a great fear, MOM wasnt that easy,Mechatronics was confusing since the beginning, and it it doesnt seems enough,how the hell that he got A for Heat transfer? A subject of we , mech eng students can only dreamed to understand, let alone wants to score A.

But again this fella was no stranger to success.He consecutively got Dean List for the fourth semester running.I bet you now might think ''oh patut la dia dapat , dia mmg pandai pon'', kind of thinking, well, you re not totally wrong, but it is not that easy.Being an already dean list students, he could not afford to ever dropped, and he has to maintain his pointer, even semester by semester, the subjects and pressure have gone from bad to worse.Plus, he had to ''keep himself hungry'' for success, which was not a simple task to do,
since most people would 'relax' or 'lepak' after he gained success.Most people would think ''ala aku dah dpt dah dean list dulu, x kan la setiap sem pon nak susah2 stuggle, malas la'', but not him.

But again he dont just sit there and study like all other nerd and geeks.He was heavily involved with MAS 08,was a high comittee of Meche Club, and also all other various event,so much that i cant even recall. This shows that he is really a masterclass in managing his time properly.

A good friend, a good lover, a caring person, a hardworking genius and most importantly
soleh ,he simply our Mech Eng Student of the Jan 08 semester by a mile.His place stands up there with the top students from other course, which i think had to work hard too in order to earn their respective suiccess.Im sure there are many better students than him in other courses, but for us he is the top student, so far.We wish you congratulations for your hardwork and success, and may all of us follow your lead and become as successful as you are, or maybe better.


vempayer@gmail.com
http://profiles.friendster.com/14756487







Thursday, July 10, 2008

Cuak

To begin with, sape yang tak Cuak dgn result exam yg bakal keluar nanti?
Smua org cuak, or, saspen dan takot utk lihat hasil drpd ape yg diorg usahakan selama 1 sem
Normal untuk berasa cuak, takot dan sebagainya,mmg itulah lumrah manusia kan, ye lah
sape yg x cuak?
tapi tahukah korang yang cuak menunggu result exam tu terbahagi kepada beberapa bahagian?

1.Cuak result tak dean list
Sindrom nih dialami oleh mereka-mereka yg dewa atau sudah mencapai tahap mokhsya (heheh), contohnya seperti
Iskandar, Vicky, Nasrul dan sebagainya to name a few(sorry to those yg tak dilistkan) .Memang bagi diorg nih, diorg sangat cuak kerana kadang-kadang takut pointer drop.
The amount of pressure is unbearable, since every semester pun jadi semakin susah and still nak kena maintain dean list, that is sooooooo susah,seriuosly.Ask them to clarify if you still curious.

2.Cuak result tak lebih 3.00
This happen to most students.Almost every student hope that pointer diorg lebih dr 3.00, sbb kalau 2 lebih kang ade je masalah yang timbul.Parent pon nanti asyik-asyik bising je kan.
Most of the student have this kind of 'cuak'.

3.Cuak result bawah 3.00
This usually happen to those yang dah experince result bawah dr 3.00 ,and diorg hope this will not happen again.Most of them thought that, cukuplah sekali dua kan, sampai bila
nak berterusan underperforming camni,nak jugak merasa '3.00 lebih', ye la sbb diorg dah improve dr segi study masa last sem, sbb pointer sebelum tuh dah teruk.

4.Cuak result bawah 2.50
This usually occured to underperforming students.Tapi kalo nak ikot kadang-kadang tuh diorg nih ada yg dah usaha banyak,
rajin buat assignment, slalu pergi kelas, tapi xda rezeki,xpe la nak wat cemane.Tuhan itu Maha Adil nnt kita akan dapat la hak kita ye.

5.Cuak kalau Failed
This kind of cuak usually happen kalo subjek tuh susah sangat, lecturer mengajar tak paham, malas study, atau mmg malas study subjek tuh.

6.Tak cuak langsung
Ni mmg brutal.Hati batu ke ape? =p
Tp, for certain people ada yang mcm nih,Yelah benda dah dibuat dan dah usahakan, berserah je la. =]


So skrg korg rase which part of cuak korang experience?So the next time cuak about result for final exam, make sure which region of cuak
do you experience,
=]
I think it might help you in your study, since this will tell which region of achievement you really hoped for.

Good luck

Hepi Besday

Alamak sori la lupe plak nk post besday mamat nih..
smlm sbnarnye..
9 hb july..

hepi besday to viki..
moga pnjg umor..

Monday, July 7, 2008

ETP July 2008

Greetings fellow friends!!
Good/Bad news to inform you that the list of ETP For july 2008 semesteris already available on e-learning.But in order to view the file, you must enroll to the
Engineering Team project (MAB 3013) course,
and key in the password as we all did in other previous courses.The password is,well, I assume everyone knew it already.
You could easily access the e learning by clicking the link below
http://elearning.utp.edu.my
So,based on the name list given, how was your group? Best ke x?If yes then good for you..If not then...
But again, this is just a namelist of student.Kalau 1 group dgn those yg tere andthe best pon blum tentu diorg akan buat kerja as good as we expected. =p.We might put it this way
'Dont judge a book by its cover'
But i bet at first mesti tak brape kenal kan kawan-kawan dlm list tu. =]Good luck with ETP. See you guys at EDX.



-stone cold-

Monday, June 30, 2008

Dr Fadilah Kamsah

JANUARI
- Bercita-cita tinggi dan orangnya serius
- Suka mendidik dan dididik
- Sangat mudah melihat kelemahan orang
dan mudah mengkritik
- Rajin dan setiap yang dibuat nampak
keuntungan dan hasil
- Suka smart, kemas dan teratur
- Bersikap tenang dan sensitif
- Berfikiran yang mendalam
- Pandai mengambil hati orang lain
- Pendiam kecuali selepas diransang
- Agak pemalu
- Daya tumpuan yang sangat tinggi
- Mudah mendisiplin diri sendiri
- Badannya sihat tetapi mudah diserang
selsema
- Bersikap romantik tapi tidak pandai
mempamerkannya
- Cukup sayang pada kanak-kanak
- Suka duduk dirumah
- Setia pada segala-galanya
- Perlu belajar kemahiran sosial
- Sikap cemburu yang sangat tinggi.

FEBRUARI
- Berfikiran warak
- Sukakan benda yang realiti dan abstrak
- Intelligent ,bijak dan genius
- Berpesonaliti yang mudah berubah
- Mudah menawan orang lain
- Agak pendiam,pemalu dan rendah diri
- Jujur dan setia pada segalanya
- Keras hati untuk mencapai matlamat
- Tidak suka dikongkong
- Mudah memberontak apbila dikongkong
- Suka kegiatan lasak (Kerja luar)
- Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif
- Mudah mempamerkan marahnya (emosinya)
- Tidak suka benda yang
remeh-temeh(banyak guna otak kanan)
- Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya
- Sangat berani dan mudah memberontak
- Bercita-cita tinggi dan suka
berangan-angan dan ada harapan untuk
merealisasikan impiannya
- Pemerhatian yang tajam
- Suka hiburan dan sukan
- Suka benda yang bersifat seni (hindustan)
- Sangat romantik pada dalaman tetapi
tidak pada luaran
- Kecenderungan pada benda yang tahyul
- Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros
- Belajar untuk mempamerkan emosinya

MAC
- Berpesonaliti yang menarik dan menawan
- Mudah didampingi
- Sangat pemalu dan pemendam rasa
- Sangat baik secara
semulajadi(jujur,pemurah dan mudah simpati)
- Sangat sensitif kepada perkataan yang
dituturkan dan alam persekitaran
- Suka pada kedamaian
- Sangat peka kepada orang lain
- Sesuai dengan kerjaya yang memberi
khidmat kepada orang lain
- Tidak cepat marah dan sangat amanah
- Tahu balas dan kenang budi
- Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
- Bijak dan daya ingatan yang sangat tajam
- Kecenderungan untuk berdendam kalau
tidak dikawal
- Suka berangan-angan
- Suka melancong
- Sangat manja dan suka diberi perhatian
yang sangat tinggi
- Kelam-kabut dalam memilih pasangan
- Suka dengan hiasan rumah tangga
- Punyai bakat seni dalam bidang muzik.
- Kecenderungan kepada benda yang
baik(istimewa)
- Tidak terlalu moody

APRIL
- Sangat aktif dan dinamik
- Cepat bertindak,buat keputusan tetapi
cepat menyesal
- Sangat menarik dan pandai memanjakan diri
- Punya daya mental yang sangat kuat
- Suka diberi perhatian (diberi pujian)
- Sangat diplomatik, pandai memujuk,
berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang lain.
- Suka adventure
- Pengasih,penyayang,sopan-santun dan pemurah
- Emosi cepat terusik
- Kecenderungan bersifat dendam
- Agresif,kelam kabut(Buat kerja pantas)
- Kelam-kabut dalam membuat keputusan
- Kuat daya ingatan
- Instint power, gerak hati yang sangat kuat
- Pandai mendorong diri sendiri dan
memotivasikan orang lain
- Berpenyakit disekitar kepada dan dada
- Mudah dan terlalu cemburu

MEI
- Keras hati dan degil
- Semangat dan bermotivasi tinggi
- Pandai menarik hati orang lain dan
menarik perhatian
- Berfikiran tajam
- Mudah marah apabila tidak dikawal
- Perasaan yang amat mendalam
- Cantik dari segi fizikal dan mental
- Tidak perlu dimotivasikan
- Tetap pendirian tetapi mudah
dipengaruhi oleh orang lain
- Mudah dipujuk
- Bersikap sistematik (otak kiri)
- Suka berangan
- Kuat daya firasat(memahami apa yang
terlintas dihati orang lain tanpa diberitahu)
- Bahagian telinga dan leher mudah
diserang penyakit
- Daya khayalan yang tinggi
- Berfikiran tajam
- Pandai berdebat
- Bentuk fizikal yang baik dan menarik
- Kelemahan sistem pernafasan
- Suka sastera, seni dan muzik serta
melancong
- Tidak berapa suka duduk dirumah
- Tak mempunyai ramai anak
- Tak boleh duduk diam
- Rajin dan bersemangat tinggi
- Agak boros

JUN
- Berfikiran jauh dan berwawasan
(intelektual)
- Mudah tertawan kerana sikap baik
- Berperangai yang lemah lembut
- Mudah berubah sikap, perangai, idea
atau mood
- Idea yang terlalu banyak didalam kepala
- Bersikap sensitif
- Otaknya aktif (sentiasa berfikir)
- Sukar melakukan sesuatu dengan segera
- Bersikap suka menagguh-nangguh
- Bersikap terlalu memilih dan mahukan
yang terbaik
- Cepat marah tapi cepat sejuk
- Suka bercakap dan berdebat
- Suka buat lawak dan bergurau
- Otaknya cerdas dan berangan-angan
- Mudah dan pandai berkawan
- Orangnya sangat tertib
- Pandai mempamerkan sikap
- Mudah kecil hati
- Mudah kena selsema
- Suka berkemas
- Cepat rasa bosan
- Bersikap terlalu memilih dan cerewet
- Kurang mempamerkan perasaan
- Lambat nak sembuh apabila hatinya terluka
- Suka barangan berjenama
- Kedegilan yang tidak terkawal

JULAI
- sangat seronok didampingi
- banyak berahsia dan sukar dimengerti
(lelaki terutamanya)
- agak pendiam kecuali dirangsang
- ada harga dan maruah diri
- tak suka menyusahkan orang lain tapi
tidak marah apabila disusahkan
- mudah dipujuk dan bercakap lurus
- sangat menjaga hati orang lain
- sangat peramah
- emosi sangat mendalam tetapi mudah
terluka hatinya
- berjiwa sentimental
- jarang berdendam
- mudah memaafkan tetapi sukar melupakan
- tidak suka benda yang remeh temeh
- sangat peka, caring, mengasihi sayang
- membimbing cara fizikal dan mental
- layanan yang serupa dengan semua orang
- tinggi daya simpati
- pemerhatian yang sangat tajam
- suka menilai orang lain dengan
pemerhatiannya
- mudah dan rajin belajar
- suka muhasabah diri
- suka mengenang peristiwa lama atau
kawan lama
- sensitif tapi lambat untuk pulih
- suka mendiamkan diri
- suka tunggu kawan tapi tak cari kawan
- tak agresif, kecuali terpaksa
- lemah dari segi kesihatan perut
- mudah terkena kanser payudara
- mudah gemuk kalau tak kawal diet
- suka duduk di rumah
- terlalu mengambil berat
- rajin dalam membuat kerja

OGOS
- suka berlawak
- orang yang mudah tertawan kepadanya
- sopan santun dan caring terhadap orang lain
- berani dan tidak tahu takut
- orangnya agak tegas dan bersikap kepimpinan
- pandai pujuk orang lain
- terlalu pemurah, tetapi bersikap ego
- nilai harga diri yang sangat tinggi
- dahagakan pujian-pujian
- cepat marah dan mudah mengamuk
- mudah marah apabila cakapnya dilawan
- mudah kasihan pada orang lain
- cepat cemburu
- daya pemerhatiannya tajam dan teliti
- fikiran yang mudah berdikari
- suka memimpin dan dipimpin
- sifat suka berangan-angan, berbakat
dalam bakat senilukis, hiburan dan silat
- cepat sembuh bila ditimpa penyakit
- belajar untuk relaks
- ada sikap kelam kabut juga
- romantik, pengasih dan penyayang
- suka mencari kawan
- cepat berfikir dan teliti

SEPTEMBER
- sangat bersopan santun
- mudah bertolak ansur
- sangat cermat teliti dan teratur
- suka menegur kesilapan orang lain dan
mengkritik
- pendiam tapi pandai bercakap
- sikapnya sangat cool
- sangat baik dan mudah simpati
- sangat prihatin dan berperinci
- amanah, setia dan jujur
- kerja yang dilakukan sangat sempurna
- sangat sensitif yang tidak diketahui
- orangnya banyak berfikir tapi pendiam
- daya pentaakulan yang baik
- otak bijak dan mudah belajar
- suka mencari maklumat
- kawal diri dari terlalu mengkritik
- pandai mendorong diri sendiri
- mudah memahami orang lain (daya firasat
yang tinggi)
- simpan rahsia
- suka sukan, hiburan dan melancung
- kurang menunjukkan perasaannya
- terluka hatinya sangat lama disimpan
- terlalu memilih pasangan
- sukakan benda yang luas
- kerja bersistematik

OKTOBER
- cukup seimbang
- suka kepada orang yang sayang padanya
- suka ambil jalan tengah
- sangat menawan dan sopan santun
- kecantikan luar dan dalam
- tidak pandai berbohong dan berpura-pura
- mudah rasa simpati, baik dan pentingkan
kawan
- sentiasa suka berkawan
- hatinya mudah terusik, tapi merajuknya
tidak lama
- ada kala cepat marah
- macam mementingkan diri sendiri
- tidak menolong orang kecuali diminta
- suka melihat dari perspektifnya sendiri
- tak suka terima pandangan orang lain
- emosi yang mudah terusik
- suka berangan-angan dan pandai bercakap
- emosi yang kelam kabut
- daya firasat yang sangat kuat
(terutamanya perempuan)
- suka melancong, bidang sastera dan seni
- pengasih, penyayang dan lemah lembut
- romantik dalam percintaan
- mudah terusik hati dan cemburu
- ambil berat tentang orang lain
- suka kegiatan luar
- sukakan keadilan
- boros dan mudah dipengaruhi persekitaran
- ada kalanya mudah patah semangat

NOVEMBER
- banyak idea dalam kepala
- sukar untuk dimengerti atau difahami
sikapnya
- berfikiran terkehadapan
- berfikiran unik dan bijak
- penuh dengan idea-idea baru dan luar biasa
- pemikiran yang tajam
- daya firasat yang sangat halus dan tinggi
- bagus untuk jadi doktor dan kerjaya
yang hampir menyamai
- cermat dan teliti
- dorongan seks yang agak tinggi
- personaliti yang dinamik
- sifat yang berahsia, pandai mencungkil
dan mencari rahsia
- banyak berfikir, kurang bercakap tetapi
mesra
- berani, pemurah, setia dan banyak kesabaran
- terlalu degil dan keras hati
- apabila hendak diusahakannya sampai berjaya
- tidak suka marah kecuali dikacau dan
digugat
- mudah ambil berat tentang orang lain
- pandai muhasabah diri
- cara berfikir lain daripada orang lain
- otaknya sangat tajam
- pandai mendorong diri sendiri
- tidak hargai puji-pujian
- kuatan semangat dan daya juang yang
sangat tinggi
- apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya
- badan yang tough
- kasih sayang dan disayangi sangat mendalam
- romantik
- yakin dengan hubungan kasih sayang
- suka duduk di rumah
- sangat rajin berkemampuan yang tinggi
- amanah, jujur dan setia dan pandai berahsia
- tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi
- bercita-cita tinggi

DISEMBER
- sangat setia dan pemurah
- bersifat patriotik
- sangat aktif dalam permainan dan pergaulan
- sikap kurang sabar, kelam kabut dan
tergesa-gesa
- bercita-cita tinggi
- suka menjadi orang yang berpengaruh
dalam organisasi
- sangat menarik dan seronok didampingi
- suka bercampur dengan orang lain
- suka dipuji
- diberi perhatian dan dibelai
- sangat jujur, amanah dan bertolak ansur
- tidak pandai berpura-pura
- ada kalanya cepat marah
- perangai yang berubah-ubah
- tidak ego walaupun harga diri yang
sangat tinggi
- benci kepada kongkongan
- pandai buat lawak dan memikir dengan logik