Tuesday, January 13, 2009

Huk Ah

assalamualaikum.
nampaknye blog ni agak hambar kebelakangan ni, dan aku pn agak fri skang, maka tanpa segan silunye aku nak merepek sket.
ok lah aku nk cite pasal pengalaman intern aku sbenanye. x malunye aku kan..
post ni adalah utk rakan2 yg mengalami kepayahan pergaulan di tempat kerja mcm aku.
background dlu:
aku skang intern kat gebeng, mtbe:pdh plant.
cite nye, aku masuk plant aritu sorg2, xde geng sbb dak len kene plant mtbe. oleh kerane aku jrg bergaul dgn org2 yg lg tue dr aku, maka aku pn segan gile lah kan. kat plant aku operator2 plg muda 24thn, tp kebanyakannye dkt2 30 gitu lah. boardman plak lg tue. tp dorg tua2 pn, jiwa muda lg. sembang huha2, otak gile2 masuk air sume. gaya pn cm gengster, aku ingat aku masuk markas mafia mane dah.
masalah yg aku alami adalah: masuk tempat baru, segan tegur org, buat hal sndri, x pandai sembang. kalo rakan sebaye aku bese la nk sembang2, tp org lg tue aku x gheti la.
so aku pn dtg keje tiap ari, buat sebok bace process description, bace manual sume.
bgn tiap pagi pikir, 'alah malas nye g keje arini'. mmg sgt bosan. smpai ade skali aku dtg kul 8 punch kad, then balik umah tdo, dtg blk plant pas lunch. bkn ade org marah pn.
tp best ke?
xkn la 8 bulan intern aku nk idup bosan kan..
operator2 situ ade yg cube basuh aku, die tego la jgn wat hal sndri sume. smpai aku kne cop x pndai begaul. mane x nye, spnjg ari aku dok lepak miting rum je, membace(konon).
then xtau stat bile, idupku mule berubah.cewahh
ape yg aku observe, kalo nk pndai besembang ni, kne tau byk mende. mksudnye kne byk membace. yla dorg sembang psl kete, loan umah, anak bini, lepak rmai2 sap kok tang, sume aku x reti. aku just amek inisiatif byk bace suat kabar je, tau hal2 semase. tu utk starting je, kalo da rapat tu xde masalah, msti ade bende utk disembang kan..
mule2 tu aku lepak pantry je, dok senyap pn nnt ade la org yg tego, dpd dok miting rum sorg2. (lupe nk ckp, aku xpat workstation)
then bile ade operator nk masuk plant wat keje, stat pump ke, amek sample ke, aku g ikot.
bile da rapat dgn sorg dua, makin lame makin senang ah, sbb die ade chain effect.
ikot operator bkn saje2, dorg suke mengajar. smbil2 tu byk ah ilmu dpt.
dipendekkan citenye, skang ni aku da agak rapat dgn org2 plant aku, then dak2 baru sebaya kite pn masuk, ajak futsal sume, ade sket la geng sembang2. tambah2 sume tu same dgn = HEPI.
itulah yg nk ditekankan sbenanye dlm post ni, perbezaan kalo kite keje x bekawan dgn kite bekawan. jauh bezenye. kalo xde geng rase cm xde sbb nk g keje tiap ari, las2 mati bosan. lg 1, kite nk belaja pn sng, tye soklan x segan.
so kalo ade rakan2 yg mengalami masalah spt aku, harap2 atasilah segera dgn kreativiti sndri. lg lame lg ssh. tp rasenye x ramai sbb korg intern kan rmai2, ade geng.
peace no war.
jgn lupe doakan saudara2 kite di Palestin.
assalamualaikum.

24 comments:

Illy said...

berbuih mulut pesan haritu... senyummmm.. senyummmm... ini berkurung dalam meeting room...

tape.. skang dah ade kawan. keep it up

zopakkun said...

wat rakan2 seme kalo staf tmpt kje tmpt korg x mesra pn korg mesra2 la kan diri...sok2 da keje sng sket nk adapt...
nsib baek engineer tmpt aku kool saje =)

Muhammad Afiq bin Mohd Sadli said...

stakat nk carik topik nk berborak tu, xpyh pk jaoh2~ bende2 keliling kite pon bleh bagi idea utk berborak walaupon bende yg berade didepan mate itu hanyelah set spana~ tu pon da cukop nk wat gelak besa2 ditengah2 kebisingan enjin caterpillar 10 silinder [ini betol2 bkan cobaan]~ har3~

syfq amr said...

"(lupe nk ckp, aku xpat workstation)"

ko sure ke ko x dianakditirikan kula? hahaha.... diorg mmg tanak sembang ngan ko pon tu... dh diorg x bagi w/station tu kena paham2 sniri la... haha....=p

neway good post... ak pon sorg jgak la skrg... dlu bdak jan ada tp kejap je la...

kula said...

haha org2 lame kt situ pn lepak control room, pantry je. lgpn tpt aku tu plant je, admin sume kat plant len

Anonymous said...

control room? uih... hebat la tu... kat sini org2 otai smua org2 operation, dan org2 operation smua duk control room...

-syfq amr-

Anonymous said...

oooo...
pautu la mase aku pegi PDH ari tu dah kamcing dgn staff PDH.
kalau tak, ari2 ko datang MTBE eh??
hahah!!!
anyway nice effort..

.::khairunnisa::. said...

1st day mmg susah.. tp at least ko laki n mostly org2 kat situ laki gak.
x mcm aku sorg je pompuan. technician2 sume laki. mula2 mmg kekok gak la. nk pggil diorg pe pon x tau. pggil abg kang mcm gatal lak. pggil pakcik mcm x sesuai je. last2 aku hentam pggil nama je. haha

hopefully kite sume dpt menyesuaikan diri ngan sume staff2 tempat intern tu ye~~
(^_^)v

kula said...

slalunye kalo org ppuan wat senyap pn, nnt msti ade org yg dok dtg menyakat kan..
org laki kne aktif skek, kalo wat senyap dorg wat xtau je..
stau aku la..
x penah try plak jd ppuan so xtau.

fitri49 said...

aku pon itu hari sorang gak ama. tapi yg paling best dalam geng2 ofis, aku sorang je kut melayu! ahahah. so, skang cakap melayu pon dah macam cina cakap. tapi seb baik la diorang tuh kepala pon pusing2 gak, snang la nak join (walaupon ada gak banyak topik takleh nak sampuk, especially bile diorang cakap cina!)

-fitri-

s0dep said...

huk ah??
mcm penah ku dgr je ayat tu..haha.

woody said...

ooooo...
patot lar ko slalu dating lunch ngan aku ari2 kula..
kes3....

nnt ak anta steam low quality ar kat pdh..
biar mampus hari2 ko kene gi lab berulang2..
huahuahuahuahua~

kula said...

aku x men da g lab weh..
da ade kuli baru..
pegi pn tgk je..
haha..

rEd said...

cmtu aku kene master ckp jermen la nk nyembang2 ngn depa.cmni ah!

syfq amr said...

haha... ank ckp _____ la ckp german buatpa... ahhaa

openg said...

sape nak bet. kat ppm staff lg hardcore. prangai mcm tahi. tp xsume ar.

jgn kate kite xde effort nak bergaul ngn dorg. kite dok lepak same pun dah jadi mcm xwujud. fhm2 je la yer. ade sorg ni trainee jgk. mmg pandai borak ah. xkire ngn tua ke muda ke. tp last2 mengadu, die mcm xwujud je kat situ. xwujud beb. tensen lak tu. amacam?

satu lg masalah. technician2 ngn operator2 sane ramai yg cam xsuke bdk2 utp. even makcik cleaner pun ckp ceni. "bdk utp ke? ooo... bdk2 utp xlayak kwn ngn makcik... makcik layak kwn ngn technician2 je~" omg. down 5 ari siot lps dgr. xpnh aku menghina dorg. aku trainee je kot.

lps tu. dorg salu membezekan bdk2 instep dgn utp. yela. utp aircond. instep tgh panas. so instep power la kot. walaupun ko ari2 dok dlm site, mindset dorg still... utp bdk aircond.

care plg sng skali ialah... xpayah pk. nak lepak pun ko lepak je ngn staf2 yg sempoi. xpayah pk nak ambik hati dorg yg keras neh. ko abes kan 8 bulan. pastu xpaya keje situ. haha.

btw, patutler xde bdk utp yg trainee kat ppm and after grad dpt keje kat ppm. haha.

kula said...

gile ah..
mungkin ade dak utp lepas2 yg mnyebabkan mindset tu tak?

openg said...

mgkin la.. bende ni jadi berterusan.. senior buat, then nex batch org dah xsuke. bile org dah xsuke, konfem2 trainee2 ni akan jadi tekanan dan decide tuk jadi mcm senior yg mule2 tu. haha.

AcHuL said...

woo..camtu skali eh..gile ah...caiyok ahh openg!

syfq amr said...

kan dah ckp openg... huhuk

openg said...

haha. tu ape yg aku rase je. xtau la kalau ade org yg jadi aku tp rase bende tu biase.

ape yg kula nk tekankan tu mmg aku setuju. jgn dok satu tmpt study pulun2. ape kebende la yg ko study tu? haha. kene gak ar turun site. mitak org aja. walaupun org xsuke tp ape bole buat... kite ni trainee je.. yg penting jgn peduli ape org ckp. bak kate pepatah "peduli ape aku?~" haha.

kula said...

mawi pn senasib dgn ko ke? dak2 kos len cane plak?

openg said...

mawi dok dlm opis. die tensen laen plak. die tensen sbb asek dok opis je. haha.

cam kes aku ni bdk kemi. masuk department process je la yg mmg rase ape yg aku rase ni. dak kemi senasib ngn aku 3 org. yg lain2 opis.

cam bdk2 meki, EE ngn CV ade yg kat maintenance, ade yg opis. yg maintenance tu dorg mmg di attached lepak ngn technician2 maintenance. so mmg xde la dok dlm aircond pulun study. so xde org benci. camtu la gamaknye..

kite bdk kemi lain. kene fhm process betul2. mkn mase kot nak famliar dgn bende2 tu sume. sbb tu byk dok study theory. tp org nmpak lain. dorg pk bdk utp xbole koto2. xbole panas2. camtu la kot. =p

syfq amr said...

lek ah openg.
nnt abes ko bakar ppm.
pastu sudah.
setel.