Sunday, June 28, 2009

Rumusan dan Kesimpulan Internship

Sudah berbulan kita semua intern, dan semestinya sekarang kebanyakkan anda sudah merasa busan dan ingin berhenti kerja. Kalau boleh nak jek jumpa section head pastu cakap "eh bos, esok aku tanak datang kerja, tapi gaji jalan tau"......... "lusa skali kot rasanya, sbb lusa pon malas dah nak datang, ni kalau ada kerja papa bos setel sendiri eh, aku dah malas ni..". try la buat cmtu, tapi kalau lepastu kalau siku bos korang hinggap di rusuk kanan korang, jangan tanya la sebab apa.

Tapi mesti korang ingat dulu-dulu, zaman baru nak mula benda internship nih. Semua semangat gila. Semua ingin bersungguh-sungguh intern dan mempelajari semua benda yg wujud dlm factory tuh. Darah sekor-sekor menggelegak, dan berazam ingin gigih berusaha seperti tok gajah mempertahankan kawasannya, panglima berantai mempertahankan keluarganya, dan seperti athe mempertahankan popcornnya di dalam panggung wayang. Pada masa itu sungguh indah sekali dirasakan internship ini.

Oleh itu marilah kita sama-sama meneliti semula, semangat, azam, keinginan, dan juga misi-misi yg ingin dicapai ketika internship. Tak taulah kalau korg punya misi macam mana, tercapai ke tidak , tetapi secara amnya, cita-cita awal para internee adalah seperti tertera dibawah.

1. Intern ni nak kumpul duit byk-byk, nanti nak shopping beli macam-macam.

Ye lah tu. Kumpul duit la sangat. Masa awal-awal tu kalau dpt gaji, "eh ni aku nak simpan la, aku nak guna skoler je bulan ni" .... " nnt ada la duit skit, boleh beli barang baru, erm.. nak beli ape ye nnt? hihihihi.. mesin tebu pon best".... lepas tu tgk2 keadaan menjadi lebih daif daripada duk utp akibat spend yg berlebihan. Tapi kita tak boleh nak salahkan diri sendirik juga dlm hal ini. Macammana nak kumpul duitnya kalau nasik sepinggan pon harga mcm gading gajah berukir tulisan jawi. Tuh segala tol lagi, duit minyak lagi , duit muvi, duit kawan pinjam, duit top up sendiri, duit top up kat awek, duit top up kat awek member, macam-macam la. Kalau yg duk KL tu of course la duit LRT pegi balik hari-hari. Yang rajin tu ada la pass bulanan. Hasilnya nak beli brg baru hapa pon tarak, yg pompuan nak beli brooch baru pon takbleh.

2. Intern ni nak dapat excersise byk-byk, nak dpt six pack.

Ni la cita-cita paling agung skali untuk lelaki. time intern nak dpt 6 pack. Memula tu semangat la jugak, duk sit up sikit-sikit. lepas tu sit down je byk. Balik keja ja, duk depan pc, log in game, fesbuk, etc2, buat aktiviti dalam rumah. Hasilnya? Perut gendut dan menggelebeh. Atau one pack. Lagi 5 hilang ntah kemana. Tapi sebenarnya ada jugak yg berusaha pergi jogging petang-petang, tp malangnya tak semua tempat boleh buat cam gitu. Yg kat kotaraya tu kadang-kadang nak jumpa tempat berumput pon payah. Rumput dan jadi rare. Xkan nak main bola kat sebelah mapley plak kot.

3. Intern ni nak ubah sikap. Nak jadi profesional dan berkarisma. Tak nak sikap lama.

Haha. Ni memang tak payah nak describe byk-byk. Memula tuh nak ubah jadik baik. tanak malas-malas lagi. dan Hasilnya? Bangun pagi still malas, g kerja malas, buat report malas, persentation malas. Pegi keja lambat tu mmg adat la, dan sesetengah pihak cuma pg punch card pastu balik tido. Yg kurang semangat terus je tdo dr pagi, smpai pe pagi esoknya. Kerja pon miss, makan pon miss. Jimat sikit kos katanya. Yang rajin ketika intern adalah bab-bab makan di cafe, menghabiskan makanan lepas meeting, bergosip tentang bos, makcik canteen, cashier cun dan sebagainya, melepak bermain fesbuk dan juga bersuka ria melepak. Memang aura kemalasan, tambah-tambah di pengakhiran intern ini sgt tinggi. Nmpak pintu ofis je kdg2 tu dah x da semangat. Yang pemarah pula rasa cm nak lempang org sekeliling, tanda protes malas keja.

4. Intern ni nak carik engineer laki kaya, hensem, berkharisma, nak buat laki.

Ni kbykkan cita-cita pompuan. Da jumpa ke belum? yg kaya dan berkharisma byk aku rasa, tapi byk dah terlanjur umur. Yg ada bini dua pon banyak juga.

Itula sedikit sebanyak kisah cita-cita intern ni. Memula memang semangat, lepastu hampeh. Tapi pada amnya, kalau kita berusaha dgn konsisten apa pon boley dapat. Btol. Kalau ada apa-apa azam yg tercapai kalau korang nak share pon nice jugak.tapi sebenarnya intern ni ada jugak kisah kebaikkannya, tapi takpala nanti la next entry pulak kita diskas kebaikkan intern

Sunday, June 21, 2009

Selamat Hari Bapa!

Ya, mungkin entri ini tak ada kaitan apa-apa pun dengan diri kita, tapi untuk bakal bapa pun boleh juga. Hari ini HARI BAPA! Tahukah anda? Kenapa kita sering melupakan hari sitimewa, eh istimewa ini? Kalau ada Hari Ibu, mestilah ada Hari Bapa. Mujurlah tak ada Hari Nenek atau Pak Sedara. Jenuh juga nak menyambutnya.

Sebenarnya pernahkah kita terfikir kenapa sambutan begini wujud? Sebab kalau hari begini tidak ada, akankah kita berusaha untuk tunjukkan rasa kasih sayang kita pada orang-orang tersayang? Untuk mereka yang berfikiran terbuka dan dibesarkan dalam keluarga yang mengekspresikan kasih sayang dengan berterus-terang, ini bukan satu masalah yang besar. Tapi bagaimana pula dengan mereka yang dibesarkan dalam keluarga yang tidak mengucapkan kasih-sayang dan menunjukkannya?

Oh, mesti sangat risau isi jiwa kita bukan? Tambah lagi bila kita ada sifat ego seorang anak. Untuk mengucapkan "Abah, _____ sayang abah." pun sangat lah susah. Boleh jadi seperti ini pula akhirnya, "Abah, ape ni.. _____ (Isi nama sendiri) nak cakap sumting. Em, ape ni.. Sihat?"

Bersama ini diselitkan beberapa tips untuk mereka yang segan-segan kucing untuk menunjukkan kasih sayang buat ayah tercinta:

1. Hantar S.M.S berbunyi, "Abah, HAPPY FATHER'S DAY!" Pendek, sudah cukup. Nak taip panjang-panjang nanti malu pula nak tekan butang send. "Abah, ____ sangat sayangkan abah. Terima kasih atas pengorbanan abah selama ____ tahun ni. ____ banyak buat salah pada abah bla bla bla". Tapi kalau masih nak send dan malu, serta tangan terketar-ketar, bagi saje telefon itu pada kawan mintak tolong send. :P

2. Tulis isi hati dalam satu kad dan pos laju ke rumah. Kalau duduk di rumah dengan ayah, pos saje ke pejabat ayah. Mungkin juga boleh selit dalam briefcase nya, kalau dia tak ada briefcase, selit saje di mana-mana asalkan dia akan jumpa. Harap-harap dia tak jumpa 5 tahun kemudian. Kalau ego nak tanya dia dah baca ke belum, tanya mak. (Ego benor anak ni).

3. Pada Hari Bapa, buat-buat tersalah telefon dia dan cakap, "Hari ni Father's Day weh. Ko lupa ke?"

4. Jadi rajin yang luar biasa. Tolong dia beli sarapan pagi, urut bahu, beli surat khabar, jangan berebut internet dengan dia. Menangkan aje dia. Tak kira lah berapa kali kita bergaduh dengan dia dalam hari-hari biasa. Ini kan hari luar biasa?

5. Beli atau buat kek dan bagi ayah sambil cakap, "Abah, ni dorang (Adik-beradik) yang bagi. Kalau tak sedap salahkan dorang." (Sambil muka tahan blushing).


Sekali-sekala dalam hidup kita mesti hargai mereka yang kita sayang. Mungkin esok lusa kita akan menyesal bila tak sempat luahkan lafaz yang tersimpan. Kasih sayang kadang-kadang tak perlu dilafazkan, perbuatan juga boleh melambangkan isi hati kita. Namun kasih sayang yang diluahkan lebih bermakna. Jadi marilah kita ambil peluang yang jarang sekali datang ini dan ekspresikan perasaan kita. Best of luck!

Monday, June 15, 2009

Tips to Look Hardworking

There's another one month left for internship to be over (of course this doesnt apply to those who has finished their presentation and took an early holiday leave). Just so that you will leave the company in a dignified manner, here are some tips to make you look like you deserve to be the 'Employee of the Year'.

I found it on the net when i was browsing and pretending to be swamped with work. *giggles* Dont tell my boss! XD

1) NEVER WALK DOWN THE HALL WITHOUT A DOCUMENT IN YOUR HANDS.
People with documents in their hands look like they're heading off to do something important. Say, attend important meetings.
On the other hand, people who dont look like they're heading for the cafeteria.
People with newspaper in their hand, sadly, look like theyre heading for the toilet.

2) USE COMPUTERS TO LOOK BUSY
Anytime you use the computer, it looks like work to the casual observer.
But be careful to always minimize your chatting tools and always have a spreadsheet or two opened in case the CEO walks by and decides to play spy on you.

3) MESSY DESK
Build huge piles of documents around your workspace.
To the observer, last month's work looks the same as today's work.
It's the volume that counts.
Pile them high and wide. If you know somebody is coming to your cubicle, bury the document you'll need halfway down in the existing stack and rummage through the stack for it when they arrive.

4) VOICE MAIL
Never answer your phone if you have voice mail.
People call you because they want YOU to do work for THEM. That's no way to live.
Make sure that you reach the limit of messages that your voicemail can hold. If it takes too long, send messages to yourself. Your callers will then hear a recorded message that says "Sorry, this mailbox is full"
A sure sign that you are a hardworking employee in high demand.

5) LOOK IMPATIENT AND ANNOYED
One should always try to look impatient and annoyed. It gives the boss the impression that you are unbeliavably busy.

6) LEAVE OFFICE AS LATE AS POSSIBLE
Always leave the office late, especially when the boss is still around. You could read magazines or browse the net. just as long as you leave later than the boss.

7) CREATIVE SIGHING FOR EFFECT
Sigh loudly when there are many people around, giving the impression that you are very hard pressed.

8) STACKING STRATEGY
It is not enough to pile documents on the table. Put lots of books on the floor.
You can always borrow from the library.
Thick computer manuals are the best.

9) BUILD VOCABULARY
Read up on some computer magazines and pick out all the jargon.
Use it freely when in conversation with bosses. They dont have to understand what you say as long as you sound impressive.

10) MOST IMPORTANTLY,
Dont let your boss read this tips.
:)

Here's to another month of proving that UTP interns are hardworking.
Cheers people.
XD

Wednesday, June 10, 2009

Sudah Presentkah Belum?

(Sila baca tajuk entri di atas dengan nada lagu Sudah Kahwinkah Belum?)

Apakah perasaan anda bila SUDAH habis final presentation? Dan apakah pula perasaan anda bila BELUM lagi mula presentation? Bagaimana pula jika ditambah lagi dengan timbunan logbook yang membukit di kiri, kanan dan belakang anda?

Oh tiada jawapan untuk itu. Yang pastinya sudah ramai di kalangan kita yang boleh menghela nafas lega dengan berlalunya siksa presentation ini. Kadang-kadang bukan debaran untuk present itu yang menjadi masalah, tapi persiapan slide presentation, logbook dan sebagainya yang buat kepala, mood dan jiwa kita menjadi hampir mau pecah. T_T

Jadi siapa lah pula nak dipersalahkan? Yaaaa.. Angkat tangan tinggi-tinggi, turunkan sedikit sedikit dan tekan batang hidung sendiri. Eh..

Sudah habis presentation, ada lagi beban menunggu, final report pula. Wah, seronoknya jadi budak intern kan?

Untuk yang bakal present nanti, ada beberapa tips MAHAL untuk anda seperti di bawah:

  1. Pakai aje baju nomex kuning DIGI tu, tak ada markah appearance untuk anda. Proven.
  2. Kalau tidak tahu menahu, cakap aje tak tahu. Mungkin kita boleh cakap, "Let me get back to you later", "I'm not quite sure myself" atau "Perhaps my supervisor has his own opinion". Bukan apa, bila goreng, masak la kita bila lecturer itu tidak mahu makan apa yang kita goreng.
  3. Bila berdebar, sebelum kita mula present, cuba borak-borak dengan lecturer itu dahulu supaya kita tidak takut untuk tengok muka dia dan lupa pula apa nak dikata.
  4. Bila lupa jugak, nak buat macam mana. Hee~
  5. Bila kena tembak dengan banyak peluru soalan, jangan panik. Untuk berfikir, tak salah untuk berkata, "How do i put this in words for you.." atau "Let me think first so that i get the right thing to say.."
  6. Jangan lupa senyum, tenang dan body gestures itu penting.
  7. Selitkan compliments dan gratitude towards lecturer, staff dan penyokong sorak satu bas yang datang.
  8. Don't know how to accept compliments? Let say from those staffs or lecturer. Jangan tersipu. Mungkin boleh tunduk sambil silang kaki ke belakang dan angkat kaki kain seperti dalam cerita dongeng. Hee. Tapi jalan terbaik ialah dengan berterima kasih dan jangan lupa berikan pujian itu kepada orang lain juga. "Thank you very much sir. I'm very honored. But i would like to thank my supervisor for guiding me and showed me the way to stand out."
  9. Bagaimana dengan kutukan? Mungkin boleh juga berkata, "Yes, thank you for the comment. I would say there are still areas for improvement."
  10. Akhir sekali, enjoy your own presentation. Yes, we don't need unnecessary stress!

Akhir dua kali, SELAMAT MAJU JAYA dan semoga berjumpa semula di UTP!

Tuesday, June 2, 2009

Social Independence

A very interesting article for all of us to ponder on. :)

Taken from : Social Independence

What is Social Independence?

Independence means that the amount of value you take from other people is equal to or less than the amount of value you put back. It doesn’t mean you don’t need other people. And it doesn’t mean you avoid other people’s help. Although those are associations to the word independence, I’m not referring to those aspects. Being a lone wolf or hermit isn’t the goal of independence.

Think of someone who is financially independent. Unless they grow their own crops, sew their own clothes and build their own computers from silicon in the ground, they still need other people. I doubt Bill Gates would survive with a homemade spear on a desert island. So financial independence doesn’t mean you don’t need other people.

What Bill Gates does have is (at least in theory) is an equal balance of trade. The amount of money he earns is greater than or equal to the money he spends. He doesn’t need the government, family or friends to write him a check. In fact, he gives away some of his wealth to philanthropic organizations, making his case the opposite of financial dependence.

Social independence is exactly the same idea, except there isn’t any money involved. Money is a medium for exchanging material wealth. Relationships don’t have a physical currency, but value is still exchanged between people. Being part of groups can give love, security, friendship and support. In many ways, social currency has a much higher value than dollars and cents.

Social Independence Doesn’t Mean Solitude

Socially independent people still need friends. However, someone who is socially independent contributes at least as much social value as they take in from other people. More importantly, they recognize their contribution and don’t allow other people to swindle them on social transactions.

A financially independent person would immediately exit any relationship where one person was cheating her. If she were being swindled on her grocery bill, she would shop at a different store. She wouldn’t be compelled to stay in a relationship that robs her in one way by making her dependent in another.

Similarly a socially independent person wouldn’t stay in a relationship where friendship and trust were violated. He would recognize his value and leave any destructive relationships, confident that he could make healthier ones. He wouldn’t be dependent on the opinions of other people to make decisions important to him. If he wanted to start a business, he wouldn’t allow peer pressure to push him into a job he didn’t like.

Levels of Independence

Independence isn’t an all-or-nothing quality. You can have different levels of social, financial or intellectual independence. You may be in complete and hopeless debt to someone, or you may simply have a small deficit.

This is, once again, easier to see with financial independence. In a scale from complete dependency to complete independence, you would probably these people along the spectrum:

  • The Beggar. This person is completely dependent on other people to survive. If he didn’t receive regular income from other people, he would probably die.
  • The Mooch. This person contributes some value back to society, but takes a lot more. He accepts debts he won’t pay back and relies on friends and governments to maintain his lifestyle.
  • The Replaceable Employee. This person may have some debts, but otherwise contributes as much as she earns. However, her boss could replace her at any time, and she doesn’t have many other means to support herself.
  • The Independent Entrepreneur. This person contributes at least as much value as she takes. She also has many different income sources so no one person holds power over her. Also at this level of the spectrum would be freelancers with different clients or employees with skills that allow them to easily find work.
  • The Philanthropist. This person doesn’t just use his abundance to cover his debts. He uses it to encourage the independence of other people. He wouldn’t support initiatives that chain people to him, but actively seeks ways to encourage other people to become more independent.

Similarly, social independence has a spectrum from complete dependence to total independence.

  • The Loner. This person is completely reliant on the few friends he does have for social support. If they left, he would be completely alone, which is unthinkable to him. As a result, he would do almost anything to keep their favor.
  • The Wimp. This person contributes value back to her group, but she makes too many concessions to support her relationships. She makes radical changes to her life to accommodate the whims and opinions of friends and family, when they would not do the same for her.
  • The Generic Friend. This person contributes value back to his group, but is dependent on one group for all social support. He also lacks the skills or confidence to make new friends, should this group leave him.
  • The Independent Socializer. This person has many friends and is confident of her ability to navigate her social life. Any relationships that drain her are abandoned for equal transactions. She has close friends and relationships, but is confident that she could form new ones if these people were disloyal to her.
  • The Social Enabler. This person takes social independence to the final level. Not only does he have complete social independence, but he uses that independence to break other people of their dependencies.

Financial independence, as it is easier to measure, is a lot more common than social independence. I would argue that most people are not socially independent and many are far into the range of moderate and complete dependency. I have met a few people who could be described as socially independent, and almost none who fully complete the spectrum.

Why is Social Independence So Difficult?

It’s easy to know if someone is swindling you. You can check the prices. Money is regulated. There are many laws preventing people from cheating you out of money. Our societal structure encourages economic independence. Independence is necessary for economic health, so society usually pushes people to become more independent.

Social independence doesn’t run on the same fuel. As a result, there is less pressure to move people up the ladder of social independence. So most of the people who do have a degree of independence, developed it unconsciously. In many cases, being popular and staying loyal to untrustworthy friends is actually promoted.

Social independence is also more difficult because social currency is more valuable than money. Beyond a minimum poverty threshold, money just buys luxuries. But, many people are currently in a social poverty, where they don’t feel that the basic needs of friendship, love and security are being met. As a result, many people are willing to chain themselves to social dependence just to meet those basic needs. If you were starving to death, you probably wouldn’t have as many scruples about stealing enough bread to survive.

Valuing the Independence You Don’t Possess

I’m not at the level of complete independence in any category. I consider independence to be extremely important, but I recognize my own shortcomings and dependencies. But just because I haven’t reached the highest pinnacles of this value, doesn’t mean I can’t climb towards it.

Once you recognize the importance of something, you have the power to work towards it. If you don’t consider your health to be important, chances are you’re going to end up weak and overweight. By seeing your shortcomings towards something that is important, you can put effort into changing it. I’ve made a lot of progress towards independence in all areas, once I recognized how important it was to me.

Independence Is Power Over Yourself

Independence is a form of power. Except, instead of power over other people, it means power over yourself. Power over other people is opposite to total independence, since it is pushing others towards dependency. Without independence, you’re enslaved to whatever provides for you. With independence, you’re free.